Jeg har egentlig ikke noe særlig forhold til rabarbra. Som barn fikk jeg det da jeg var på besøk hos bestemor, rabarbrastilk og en kopp med sukker. Og så har jeg noen minner om rabarbragrøt, men jeg tror ikke jeg var så glad i det.
Nylig fikk jeg fatt i litt rabarbra og bestemte meg for å bake pai. Som tenkt så gjort - men først måtte jeg finne en oppskrift. Det er som regel ikke vanskelig å finne oppskrifter, kokebok eller nettet gir mange muligheter. Ingrid Espeli Hovigs kokebok bruker jeg sjelden, den er litt "tam". Ei islandsk venninne ga meg en lenke til ei islandsk nettside med diverse rabarbraoppskrifter, så da ble det rabarbrapai etter islandsk oppskrift og google translate sin oversettelse. Sistnevnte gav forøvrig en del fornøyelige resultat.
Resultatene av google translate bød på varianter som: Sett smørbrødene i ildfast turneringen, skulle være putt rabarbrablandingen i ildfast form. I den paien jeg valgte å lage kunne oppskriften etter å ha vært en tur innom google translate oppgi følgende framgangsmetode: Bland sammen resten av ingrediensene og kna dem sammen med raske arrestasjonen av hvete. Nedenfor følger oppskriften ut fra google translate og mine dårlige forsøk på å forstå islandsk. Den bruker forøvrig kopp som målebegrep (cup), det er lett å finne ut hva det tilsvarer i dl, gram og kg ved å google.
Rabarbrapai med epler
Nederste lag:
4 epler
400 g rabarbrabiter
1/4 kopp sukker
3 ss brunt sukker
1 ss kanel
2 ss sitronsaft
1/2 ts nyrevet muskat
Øverste lag
100 g smør
4/5 kopp hvetemel
1/4 kopp havregryn
3 ss brunsukker
1 ts kanel
1/2 ts salt
125 g hakkede nøtter
1/4 ts vaniljesukker
Forvarm ovnen til 175 grader
Skrell eplene, ta ut kjernen og skær dem i biter
Bland sammen alt i det nederste laget og putt det i en ildfast form.
Bland sammen smør og mel. Bland sammen resten av ingrediensene og kna dem sammen med blandingen av smør og mel. Strø det hele over bunnlaget.
Stekes i lavt i ovnen i 45-50 minutter.
Serveres varm med pisket krem eller is. (jeg laget vaniljesaus og det ble veldig godt!)
Det er enkelt og kan ikke gå galt! Lykke til!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar